måndag 18 augusti 2008

Roland Karlsson berättar om ett möte med kanotkungen Gert Fredriksson

Roland Karlsson, känd som programledare i många år för det populära radioprogrammet "Hallå Trafikant" , hörde av sig och berättade om ett personligt möte med Gert Fredriksson (1919-2006) som tog sex olympiska guld i kanot för Sverige.
Det passar speciellt bra i dag, då kanoten kommit igång borta i Peking. Marcus Oskarsson gick behärskat vidare från sitt kvalificeringsheat på K-1 1000 m.
Roland Karlsson berättar:
"Gert hade tillsammans med Sven-Olof Sjödelius gått till final i K-2 1000 m i Rom-olympiaden 1960. Gert fick bråttom. Han hade precis tagit brons i K-1 men fick hoppa över prisutdelningen. Normalt tar det två dagar att återhämta sig från en sådan krafturladdning, men inte för Gert.
Efter 500 meter konstaterar Gert att de ligger sist. Han ser också att kompisen är genomvåt av svett. Tröttheten är på väg att ta över. Gert funderar på vad han ska göra för att få igång kompisen. Då skriker han till S-O som sitter längst fram i kanoten. "När ska du börja paddla"? S-O blir förbannad och ökar tempot med 30 procent. Gert gav honom nödvändig kraft. De plockar den ena after den andra och vinner loppet med några centimetrar till godo. Det kallar jag för bragd. Gert uttryckte det lite annorlunda. Vi hade allt tur och Sverige fick ytterligare en medalj, så talar en sann idrottsman."
Ja, verkligen, Roland, Gert Fredriksson var urstark. Hoppas nu också vårt svenska K-2 par som kör om en stund har denna järnman i tankarna.
Fast så blev det inte, Oskarsson och Gustavsson bröt efter 50 meter. De satsar på de individuella loppen i stället. I bland hänger man inte riktigt med.
"Mesar", hade Gert Fredriksson sagt.

Inga kommentarer: