söndag 10 augusti 2008

OS-KRÖNIKAN

Kommer Emma Johansson att få bragdguldet för sitt silver? Nej, jag skämtar inte. Vid spelen i Rom 1960 fick faktiskt simmartjejen Jane Cederqvist bragdguldet för sitt silverlopp på 400 m fritt.
Tyvärr, Emma,, det var bra gjort, fast något bragdguld kommer du aldrig att få. Den moderna konkurrensen i Sverige är något helt annat.
Annars är det märkligt att skåda hur massmedia helt glömt bort Emma Johansson. I förhandstipsen har hon inte nämnts alls. I stället har man satsat på de s k säkra korten:
skytten Håkan Dahlby, Stefan Holm, några simmare, Sanna Kallur som tränar hemligt över hela uppslag, brottartjejen Ida-Therese Nerell och damlandslaget i fotboll som ständigt kraschar i stora mästerskap.
I cykel har allt ljus riktats mot Susanne Ljungskog. Alla har glömt bort Emma Johansson från Sollefteå.
Nej, media är inte att lita på i sådana här sammanhang. Det är nämligen samma visa varje gång det är OS. Det listas till förbannelsen men ingen träffar rätt. Det är både säkrare och roligare att köpa en trisslott.

Höj blicken, grabbar och tjejer, på landets redaktioner. Sverige har en bred trupp. Ni sitter fast i samma jobbiga smet. Våga vara lite annorlunda. Skit i vad grannen tänker och tycker.
Jag tippar för övrigt att Lassi Karonen tar en medalj på lördag i singelsculler.
I Norge hoppas man på en medalj på måndagen. Grannbrodern har annars hela huslängor fulla med olympiska medaljer tagna av vinteridrottare. Nu kan det bli en Tarzan. Johnny Weissmûller, 5 OS-guld, och var först under minuten på 100 m 1922.
Alexander Dale Oen kan skriva norsk idrottshistoria med att ta göra som Tarzan. Då bryter hela Norge ut i ett...AAAAAAHHHOOOOOOOooooo...




Inga kommentarer: