lördag 9 augusti 2008

Dagens OS-godis: Simstjärna asfull!


I dag började simningen borta i Peking. Under en veckas tid ska vi plågas med femtioelvatusen grenar och försöksheat.
Redan Tarzan, förlåt, Johnny Weissmûller simmade 100 m frisim under minuten 1922. Sedan dess har simrekorden slaktats i parti och minut. I Peking kan det bli värre än någonsin Vart ska det sluta?
För simstjärnan Eleanor Holm (1913-2004) slutade det på atlantångaren S/S Manhattan. Hon slog rekord i spritorgier på båten. Skeppsläkaren tillkallades och konstaterade akut alkoholism.
Skandalen var ett faktum. Pressen döpte fyllkajan som tog olympiskt guld i Los Angeles 1932 till ”Champagneflickan”.
Flyg över Atlanten fanns ännu inte. Därför åkte hela den amerikanska truppen med S/S Manhattan till OS i Berlin 1936. Nu fick spelen klara sig utan Eleanor. Hon blev avstängd.
Märkligt nog inte för fylleriet utan för hon vunnit 100 dollar i poker ombord på båten. Sådana var de mossiga amatörbestämmelserna på den tiden.
Senare i livet fick hon trösta sig med Tarzan, så egentligt slutade allting lyckligt för Eleanor Holm.
De svenska simmarna i Peking har varken åkt dit för spritorgier och olagliga pokerspel. Det gick åt pipan ändå vid dagens försök. Och de kan inte ens trösta sig med Tarzan.
Jag fick trösta mig med Lassi Koronen som storstilat vann sitt försöksheat i singelsculler (rodd). Håller det hela vägen kan det bli ett guld nästa lördag. Då avgörs finalen.
Håll tummarna.





Inga kommentarer: