torsdag 7 augusti 2008

Herrarnas OS-fotboll-mer vatten än vin


I dag rullar herrarnas fotboll igång. Den olympiska fotbollen har alltid varit en märklig soppa. Förr fick inte lagen ta med några professionella fotbollspelare. Det blev till en mager tillställning som ingen människa brydde sig om. Jo, vi i Sverige, men endast OS 1948 i London , då vi tog guld med Gunnar Nordahl i spetsen. Det var då världen låg i spillror efter kriget och hade annat att tänka på än bollar.
I dag får de deltagande länderna ha sina bästa med, bara de är under 23 år. Vi får väl se om Messi, 21 år, spelar med Argentina i dagens match mot Elfenbenskusten eller Ronaldinho som överårig spelare för Brasilien mot Belgien.
Varför är då inte OS-fotbollen en pärla att skåda in?

Det beror på de höga herrarna som bestämmer. Den olympiska rörelsen vill hemskt gärna numera se de allra bästa på planen. Fotbollens stora internationella hövdingar säger nej. Fotbolls-VM skulle mista sin klang, så det går inte alls för sig.
Därför denna märkliga 23-års gräns för de deltagande spelarna. Hur som helst så sparkar vi igång herrarnas fotboll i dag, en turnering som handlar mer om vatten än vin.

Inga kommentarer: